Kedilerde Lösemi Virüsü Aşısı

Veteriner Kliniğindeki masada hemşire tarafından eliyle tutulan bir yavru kedinin masum bakışının görseli.

Lösemi, kedilerde hematopoietik sistemi etkileyen karmaşık bir hastalıktır. Bu hastalık, kemik iliğindeki hücresel anormallikler sonucu aşırı sayıda kötü huylu lökosit üretimi ile karakterizedir. Lösemi, kedilerde en yaygın ikinci ölüm nedenidir ve bu ölümlerin birçoğunu maalesef lösemi aşısı olmamış kedileri oluşturmaktadır.

FeLV aşısı (lösemi aşısı), kedilerde lösemiye karşı etkili bir koruma yöntemidir. FeLV aşısı, kedileri FeLV enfeksiyonuna karşı korur ve bu sayede lösemi riskini önemli ölçüde azaltır.

Bu makalede, kedilerde lösemi hastalığının, özellikle de Feline Leukemia Virus’un (FeLV) temel unsurlarını ele alacak ve FeLV aşısının nasıl işlediğini anlatarak, bu önemli konunun daha iyi anlaşılması sağlayacağız.

İçindekiler

Kedilerde Lösemi Nedir?

Kedilerde ciddi bir sağlık tehdidi olan kedi lösemisi, felin lösemi virüsü (FeLV) adlı bir retrovirüs tarafından tetiklenen hastalıktır.

Lösemi, kedilerde en yaygın ikinci ölüm nedenidir ve FeLV, kedilerde lösemiye neden olan başlıca etkenlerden biridir. FeLV, bir retrovirüstür, yani RNA’sını DNA’ya dönüştüren bir virüstür. Bu, virüsün kedi hücrelerine yerleşmesine ve çoğalmasına izin verir.

Bulaşım yolu: FeLV, tükürük, kan, idrar ve dışkı yoluyla bulaşır. Virüs, enfekte bir kediyle temas eden herhangi bir kediden bulaşabilir. FeLV, bağışıklık sistemini ciddi şekilde zayıflatarak çeşitli sağlık sorunlarına yol açabilir. Bu sorunlar arasında enfeksiyonlar, kanserler ve anemi yer alır.

Belirtiler: Kedilerde lösemi belirtileri farklılık gösterebilir.İştah kaybı, kilo kaybı, halsizlik gibi genel belirtilere neden bu hastalıkla kediler enfeksiyonlarla baş etmek zorunda kalırlar. Üstelik kanserli tümörlerin oluşma riski de artar.Bu nedenle, kedi sahipleri için erken teşhis ve tedavi süreci hayati önem taşır.

En riskli yaş grubu: Lösemi hastalığı kedilerin yavruluk döneminden itibaren yetişkinliğe kadar her yaşta kediye bulaşabilir. Ancak, 6 aydan küçük yavru kediler lösemiye karşı daha savunmasızdır ve enfeksiyon riski daha yüksektir.

Eliyle yavru bir kedi tutmuş doktor ve kedi sahibi.

Kedi Lösemi Aşısı Nedir?

Kedilerde lösemi aşısı, bağışıklık sistemi düşük veya düşme riski bulunan kediler için yapılan tıbbi müdahalelerden biridir. Kedi sahiplerini yakından ilgilendiren bu aşı, kediyi lösemi ve diğer kanser türlerine karşı koruyan bir özelliğe sahiptir.Lösemi aşısı 3 madde ile özetleyecek olursak ; 

  • FeLV enfeksiyonuna karşı korunmak için kullanılan bir aşıdır.
  • Aşının etkinliği %85 ila %100 arasında değişebilir ve uygulandığı takdirde, enfeksiyon riskini önemli ölçüde azaltabilir.
  • Aşı, genellikle 9-12 haftalık yavru kedilere uygulanır ve ardından birkaç hafta sonra bir kez daha tekrarlanır. Ayrıca, enfeksiyondan şüphelenilen veya lösemi taşıyan kedilerde aşı yapılmamalıdır.

Kedi Lösemi Aşısı Şart Mı?

Kedi lösemi aşısının gerekliliği konusunda pek çok tartışma yapılmaktadır. Özellikle kedilerin risk grubunda olduğu dönemlerde veteriner hekimler kedilere lösemi aşısı yapılmasını uygun görmektedir. Kedinin diğer kedilerle temas etmesi sebebiyle bağışıklık sistemini yıkıp geçen hastalıklar ortaya çıkabilir. Bu nedenle lösemi aşısı, kedinin sağlığını koruma noktasında önemli bir görev üstlenir. Bu aşının hastalığa karşı yüzde yüz oranında koruma sağlamamasına rağmen kedilerin vücut direncini ve bağışıklık sistemini kuvvetlendirdiği bilinmektedir. Çünkü lösemi aşısı önceden yapılmış kedilerde bu hastalık belirtisi görülse bile hastalığın ağır geçmediği ve tedavi edilebildiği tespit edilmiştir.

Kedi Lösemi Aşısının En İdeal Zamanlaması 🕒

Doğumdan sonra kedilerin vücut sistemlerini koruyucu tıbbi destekler almasında bir sakınca yoktur. Ancak lösemi aşısı yaptırmak için kedinin belirli bir olgunluğa ulaşması beklenir. Bu durum kedinin ırkına göre farklılık gösterse de kedilerde lösemi aşısı genellikle 8 haftalık sürecin ardından yapılır. Henüz yavruluk döneminde olan kediye lösemi aşısı yaptırıldığında bağışıklık sisteminin güçlü olması sağlanır.

Veteriner hekimlerin uyguladığı kedi lösemi aşısında 2 farklı doz vardır. İlk aşılama kedinin 8 haftalık olmasından sonra yapılır ve iki doz arasında belirli bir süre beklenir. Kediye lösemi aşısının ikinci dozu, bir ay sonra bir kez daha vurulur ve kedinin bağışıklık sisteminin güçlenmesi sağlanır. Veteriner hekimler periyodik aşılmayı kedinin fiziksel ihtiyaçları ve yaşam koşullarına göre farklı zaman aralığında yapabilmektedir. Siz de kendi kediniz için en ideal zamanlamada lösemi aşısını yaptırabilirsiniz.

Not: Zamanında yapılmayan yani geciken kedi lösemi aşısı, kediyi felin lösemi virüsüne (FeLV) karşı koruma konusunda risk altına sokar. Bu durum virüsü kapmış kedilerde, enfeksiyon riskini artırarak ciddi sağlık sorunlarına ve virüsün yayılmasına yol açabilir.

Kedi Lösemi Aşısının Sağladığı Koruyuculuk 🛡️

Kedi lösemi aşısının koruyuculuk özelliği sanıldığı kadar yüksek değildir. Yani lösemi aşısı olan bir kedi asla bağışıklık sistemini bitiren hastalıklara maruz kalmayacak diye bir anlam çıkmamalıdır. FeLV virüsü ile ilgili hastalıkların kontrol edilmesinde önemli bir görev üstlenen lösemi aşısı kedinin bağışıklık sistemini güçlendirir. Aşılar, kedilerin birbirleri ile temas ederken bulaştırdığı hastalıklara karşı vücudu savunmaya hazırlayan tıbbi müdahalelerdir. Bu nedenle lösemi aşısı olan bir kedide de zamanla lösemi hastalığının belirtileri görülebilir.

Veteriner hekimlere göre kedi lösemi aşısı koruyucu olmakla birlikte hiçbir zaman yüzde 100 koruyucu özellikler taşımamaktadır. Bu sebeple kedileri lösemi hastalığına karşı korumak için mümkün olduğunca dışarı çıkarmamak ve onları aşı geçmişi bilinmeyen kedilerle temas ettirmemek önemli tedbirler arasında yer almaktadır. Kedi sahipleri bu tür hastalıklara karşı önlem amacıyla mutlaka kedisine hastalık bulaşabilecek ortamlardan uzak tutmalıdır.

Kedi Lösemi Aşısı Hangi Aşılarla Birlikte Uygulanabilir?

Kedi lösemi aşısı, kuduz,bordatella ve karma aşılarıyla birlikte uygulanabilir. Aşılar, aynı anda uygulandığında, kedinin bağışıklık sistemi daha güçlü bir yanıt verir.

Kedi lösemi aşısı, diğer aşılarla birlikte uygulandığında, yan etki riski artmaz. Ancak, bazı kedilerde aşıların uygulanmasından sonra iştahsızlık, yorgunluk, halsizlik ve aşı yapılan bölgenin sertleşmesi gibi hafif yan etkiler görülebilir.

Kedi Lösemi Aşısı Sonrası Gözlemlenenler

Kedilerin sağlıklı bir yaşam sürdürebilmeleri için aşılar oldukça önemlidir. Ancak kedi lösemi aşısı gibi her aşı sonrası bazı gözlemlenebilir etkiler ortaya çıkabilir. Bu etkiler genellikle hafif düzeyde olup, çoğu durumda kendiliğinden geçer.

İştahsızlık, yorgunluk ve halsizlik gibi hafif yan etkiler, kedi lösemi aşısının ardından gözlemlenebilecek yaygın durumlardandır. Aynı zamanda, aşı yapılan bölgede hafif bir sertleşme veya hassasiyet de görülebilir. Bu etkiler genellikle kedinin vücudu aşıya tepki verirken ortaya çıkar ve genellikle birkaç gün içinde kendiliğinden geçer.

Bununla birlikte, çok nadir durumlarda alerjik reaksiyonlar da görülebilir. Alerjik reaksiyonlar, daha ciddi bir seviyede olup hızlı tıbbi müdahale gerektirebilir. Kedilerde aşırı kaşıntı, deri döküntüleri, solunum sıkıntısı veya yüzde şişlik gibi belirtiler alerjik reaksiyonun işaretleri olabilir. Bu tür reaksiyonlar derhal bir veteriner hekime danışmayı gerektirir.

Kedi Lösemi Aşısı Yan Etkileri Nelerdir?

Kedi lösemi aşısının yan etkileri konusunda ortaya atılmış pek çok asılsız iddia vardır. Kedi sahipleri, kedilerini lösemiye karşı korumak için bu aşıyı gönül rahatlığı ile yaptırabilirler. Veteriner hekimler tarafından uzun yıllar boyunca uygulanan bu aşı tamamen korucuyu özellik taşımasa dahi metabolizmayı güçlendirici etkiye sahiptir. Lösemi aşısı olan kedilerde görülebilen yan etkilerden bazıları şunlardır:

  • Halsizlik
  • Yorgunluk
  • İştahsızlık
  • Aşı yapılan bölgede sert doku oluşumu
  • Nadir de olsa ateşlenme ve kusma

Bunun dışında bazı kedilerde lösemi aşısı sonrasında alerjik reaksiyonlar ortaya çıkabilir. Ancak uzman veterinerlere göre lösemi aşısı yapılan kedilerde bu tür yan etkiler hafif derecede ve çabuk geçicidir. Tüm bu yan etkiler kedi lösemi aşısı yapıldıktan sonra kısa bir sürede ortaya çıkar ve gerekli görülmesi halinde veteriner hekimler tarafından tedavi edilebilir.

Kedilerde lösemi aşısı fiyatı Türkiye şartlarında yakın aralıklarla değişmektedir. Dolayısıyla güncel fiyatları öğrenmek için kliniğimiz ile iletişime geçebilirsiniz.
Ne düşünüyorsun?
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili içerikler