Kedi Aşı takvimi, yeni doğan kedilerin bağışıklık sistemini güçlendirmek ve çeşitli enfeksiyonlara karşı koruma sağlamak için yapılan aşıları içermektedir. Bu aşılar genellikle 6 haftalıkken başlar ve yetişkin kedilerde senede 1 kere olmak üzere tekrarlanır.
Kedilerinizi veteriner kliniğine götürerek onların ihtiyaçlarına uygun bir aşı takvimi oluşturmanız önemlidir. Veterineriniz, kedinizin yaşına, sağlık durumuna ve yaşadığınız bölgeye göre hangi aşılara ihtiyaç olduğunu size detaylı bir şekilde anlatacaktır.Bu içeriğimizde kedinizde ve yaşadığınız bölgede ekstra bir olumsuz durum yoksa uygulamanız gereken aşı takvimine yer verdik.
İçindekiler
İç ve Dış Parazit Aşısı
İç parazitler aşıları, iç parazitlerin oluşumunu kontrol altına alarak kedilerin sağlığını korumayı amaçlar. Veteriner hekimler tarafından düzenli olarak uygulanan aşılar, evcil hayvanların sağlıklı bir yaşam sürmesine yardımcı olur.
Dış parazit aşıları ise pireler, keneler ve bitler gibi dışarıda bulunan canlılara karşı koruma sağlar. Bu aşılar genellikle cilt üzerine damlatma veya özel boyun tasması şeklinde uygulanır. Evcil hayvanların dış ortamda karşılaşabileceği parazitlerden korunmasını amaçlayan bu aşılar, hastalıkların ve rahatsızlıkların önlenmesine yardımcı olur. İç ve dış parazit aşılarına düzenli olarak uyulması, evcil hayvanların daha sağlıklı ve dirençli olmalarını sağlar.
(3 ayda 1 kez tekrarlanmalı)
Karma Aşı
Karma aşı, kedilerde panleukopeni, calici, herpesvirus gibi çeşitli hastalıklara karşı koruma sağlayan bir aşıdır. Karma aşı, genellikle FVRCP aşısı olarak da bilinir, çünkü kedileri felin viral rinotrakeit (FVR), felin panleukopeni (FPV) ve felin calicivirus (FCV) gibi üç farklı virüse karşı korur.
(Her sene tekrarlanmalı)
Karma Aşı 2.Doz
Karma aşısının 2. dozu, ilk aşıdan 2 hafta sonra. İkinci doz karma aşı, kedilerin bağışıklık sistemini daha da güçlendirmek ve hastalıklara karşı daha etkili bir koruma sağlamak amacıyla gereklidir. İlk dozun ardından vücut, antikor üretimine başlar, ancak tam koruma için daha fazla antikor geliştirmek gerekir. İkinci doz, bu antikor üretimini artırarak kedilerin bağışıklık sistemini daha güçlü hale getirir ve hastalıklara karşı daha etkili bir savunma oluşturmasına yardımcı olur.
(Her sene tekrarlanmalı)
Karma Aşı 3.Doz
Kedilerde karma aşısının 3. dozu, bağışıklık yanıtının güçlenmesi için gereklidir. Bu doz, daha önce verilen ilk iki dozun etkisini sürdürmeye yardımcı olur ve uzun süreli koruma sağlar. İhtiyaç duyulan 3. doz, kedilerin enfeksiyonlara karşı daha dayanıklı ve sağlıklı kalmasını sağlar.
(Her sene tekrarlanmalı)
Lösemi Aşısı
Kedilerde lösemi aşısı, kedileri felin lösemi virüsüne (FeLV) karşı korumak için kullanılan bir aşıdır. Felin Lösemi Virüsü, kedilerde bağışıklık sistemi ve kan hücreleri üzerinde ciddi etkileri olan bir retrovirüstür.
(Her sene tekrarlanmalı)
Kuduz Aşısı
Kedilerde kuduz aşısı, hem kedilerin hem de insanların sağlığını korumak amacıyla önemlidir. Kuduz, ölümcül bir viral enfeksiyondur ve kediler gibi evcil hayvanlardan insanlara geçebilir. Kuduz aşısı kedilerde bu hastalığa karşı bağışıklık oluşturarak, hem kedilerin kendi sağlığını hem de insanların kuduz riskini en aza indirmeye yardımcı olur.
(Her sene tekrarlanmalı)
Mantar Aşısı
Mantar aşısı, kedilerde mantar kaynaklı enfeksiyonlara karşı koruma sağlamak amacıyla vurulmalıdır. Mantar enfeksiyonları, cilt,tüy,solunum yolları ve sindirim sorunlarına neden olabilir. Bu aşı, kedilerin mantar enfeksiyonlarına karşı bağışıklık kazanmalarını sağlayarak, sağlıklı bir yaşam sürdürmelerine yardımcı olur. Aynı zamanda, mantar enfeksiyonunun insanlara da bulaşma riskini azaltarak evcil dostlarımızın ve sahiplerinin güvende olmasını sağlar.
(Her sene tekrarlanmalı)
➕ Daha fazla bilgi al.