Kedi sahibiyseniz kedi aşı takvimi hakkında bilgi sahibi olmanız gerekir. Bu takvim kedilerin olması gereken aşıları içerir ve aşı zamanı aksatılmadan uygulanması gerekir. Smokin Veteriner Kliniği olarak kedi sahiplerinin aşı takvimine uyum sağlaması ve kedilerinin sağlıklarını korumaları için çalışmalar yapıyoruz.
Kediler Neden Aşı Olmalı?
İnsanlar ve evcil hayvanların olması gereken aşı kedi türleri için de gereklidir. Bunun nedeni yapılan aşıların kedilerin bağışıklık sistemini güçlendirmesi ve dış etkenlere karşı kedilerin korunmasını sağlaması olur. Bunun dışında aşılar kedilerin ölümcül hastalıklara karşı korunmasını sağlar.
Bu sayede kedinin daha uzun ömürlü olması sağlanır. Aşılar kedilerin karşılaşacakları hastalıkları daha hafif şekilde atlatmalarına yardımcı olur. Bağışıklık sistemini güçlendirdiği için hastalığın yıkıcı etkileri kedilere ulaşmamış olur.
Özellikle bağışıklık sistemi tam gelişmemiş yavrular için uygulanan aşılar yavru kedilerin gelişimi ve sağlığı açısından son derece önemlidir. Bu nedenle kedi sahiplenildiği zaman mutlaka kliniğimize gelinerek aşı kontrolü yaptırılmalı ve aşı takvimi bilgileri alınmalıdır.
Yavru Kedilerde Aşı Takvimi
Kedilerin karşılaşabilecekleri tehlikeli hastalıklar vardır. Bu hastalıklar kedilerin düşük bağışıklık sistemi, dış etkenler ve virüsler nedeniyle karşılaştıkları hastalıklardır. Bu hastalıklara karşı koruma sağlanması için yavru kedi aşı takvimi uygulanır.
Bu takvimde zorunlu ve zorunlu olmayan aşılar yer alır. Zorunlu aşılar her yavru kedi için yaptırılması gereken aşılar olurken zorunlu olmayan aşılar ise kedilerin veteriner muayenesine bağlı olarak uygulanır.
Kliniğimizde yavru kediler için uyguladığımız aşılar şunlardır;
Parazit Aşıları
Bu aşılar iç parazit ve dış parazit aşısı olarak anılırlar. Bu aşılar kedi 6 ila 8 haftalık olduğunda uygulanır. Yavru kediler için ilk uygulanan aşılardır.
Karma Aşı
Bu aşılar kedilerin yakalanması mümkün olan viral enfeksiyonlara karşı koruma sağlayan aşılardır. Bu aşılar içerisinde Herpes Virüs, Feline Calici ve Feline Parvos gibi virüs hastalıkları etken maddeleri bulunur. Bu aşı kedi 8-10 haftalık olduğunda uygulanır.
Lösemi Aşısı
Yavru kedilerin kedi lösemisinden korunması için yapılan aşıdır. Bu aşı kliniğimizde kediler 9-11 haftalık olduğunda uyguladığımız aşıdır. Ayrıca bu aşının kedilere her yıl yapılması gerekir.
Karma Aşı 2
Yavru kediler için ilk karma aşı uygulandıktan sonra 2 hafta geçmesi beklenir. Bu süre geçtikten sonra aşı tekrar uygulanır. Bu aşının uygulandığı ideal zaman ise kedilerin 10-12 haftalık oldukları zamandır.
Lösemi Aşısı 2
Yavru kedilerde lösemi aşısının da tekrar yapılması gerekir. Bu aşılar için ikinci uygulama kediler 11-13 haftalık olduklarında yapılır.
Kuduz Aşısı
Yavru kediler için zorunlu görülen son aşı kuduz aşısıdır. Kuduz mikrobu kedilere ısırılma yolu ile bulaşır ve tehlikelidir. Hem kedi hem kedi sahibi sağlığını etkileyen bu mikrop için aşının mutlaka yaptırılması gerekir. Bu aşı için en uygun zaman ise 12-14 haftadır.
Yavru kediler için aşı takviminin uygulanması için kaç haftalık olduklarını bilmek önemlidir. Bu durumda Smokin Veteriner Kliniği olarak hayvan dostlarına yardımcı oluyoruz. Kedilerin kaç haftalık olduklarını belirleyerek aşı takvimi oluşturuyoruz.
Yetişkin Kedilerde Aşı Takvimi
Yavru kediler 1 yaşlarına ulaştıklarında yetişkin kedi olurlar. Yetişkin kedilerin de olması gereken aşılar vardır. Bu nedenle yetişkin kediler için aşı takviminin uygulanması gerekir.
Yetişkin kediler için uyguladığımız aşılar karma aşı, kuduz aşısı, lösemi aşısı ve parazit aşılarıdır. Bu aşılar göz önüne alındığında aşıların yavruluk döneminde aşılar olduğu ve yetişkinlik döneminde tekrarlanması gerektiği anlaşılır. Yetişkin kediler için bu aşıların 1-3 yıl aralıklar yaptırılması önerilir. Ancak iç ve dış parazit aşılarında aşılama aralığı 2-3 ayda bir olarak önerilir.
Kediler İçin Uygulanan Zorunlu Olmayan Aşılar Nelerdir?
Yavru ve yetişkin kedilerde yaptırılması zorunlu olmayan aşılar vardır. Bu aşılar kedilerin yaşam koşulları, yaşları ve sağlık sorunları dikkate alınarak veteriner kararıyla uygulanır.
Kliniğimizde yavru ve yetişkin kediler için uyguladığımız zorunlu olmayan aşılardan bazıları şunlardır;
- Calicivirüs aşısı,
- Bordetella aşısı,
- Kedi distemperi aşısı
- Klamidya aşısıdır.
Kedilerde Aşılama Sırasında Dikkat Edilmesi Gerekenler Neler?
Kedilerde aşılama sırasında dikkat edilmesi gerekenler vardır. Bunlar aşıların faydasının elde edilmesi açısından önemlidir. İlk olarak kedilere doğru zamanda aşı yapıldığından emin olmak gerekir. Bunun için aşı takvimi incelenmesi ve hafta geçmeden aşı için veterinere götürülmesi gerekir. Böylelikle doğru zamanda aşı uzmanlar tarafından yapılır.
Kediler için aşı uygulanırken temiz enjektör kullanılması önemlidir. Böylelikle kedinin virüs tehlikesi yaşaması engellenir. Kliniğimizde steril enjektörler kullanılarak aşılama yapılır ve kedilerin sağlıkları tehlikeye atılmaz.
Aşılama öncesinde dikkat edilmesi gereken önemli bir konu da kedi hamileliğidir. Hamile bir kedi için aşı yapılması doğru bir uygulama değildir. Bu nedenle hamilelik varsa aşılama döneminin ertelenmesi gerekir. Ancak yavru sağlığı ve gelişimi için aşı gerekliyse veteriner kararıyla aşı yapılması mümkün olur.
Kedilerde Aşılama Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler Neler?
Kediler aşı olduktan sonra dikkat edilmesi gereken konular da vardır. Kedi aşı olduktan sonra kedinin yıkanmaması gerekir. Bu süre en az 3 gündür ve bu süre sonunda yıkama yapılması mümkündür.
Kedi yapılan aşı sonrasında huzursuz olabilir. Bu nedenle kedinin kendini mutlu hissedeceği aktiviteler yapılması önerilir. Ayrıca huzursuzluk için ödüller verilebilir.
Kedilere yapılan aşı sonrası antikor üretilmesi ve bu antikorlar sayesinde bağışıklığın güçlenmesi sağlanır. Bu nedenle aşılama yapıldıktan sonra en az 1 hafta kedinin dışarıya çıkarılmaması gerekir.
Yavru veya yetişkin kedilere aşı yapıldıktan sonra yan etkiler ortaya çıkabilir. En yaygın yan etkiler kusma, iştahsızlık, iğne yerinin kızarması ve ishaldir. Bu yan etkilerle karşılaşıldığında mutlaka kliniğimize gelinmeli ve kedi veterinerlerimizce muayene edilmelidir.
Sık Sorulan Sorular:
Kedilerde Hangi Aşı Ne Zaman Yapılır?
Kedilerde parazit aşıları 6-8 hafta, karma aşı 8-10 hafta ve lösemi aşısı 9-11 haftada yapılır.
Ev Kedisine Aşı Şart Mı?
Ev kedisine aşı şarttır çünkü kedinin evde yaşıyor olması virüs tehlikesinden tamamen korunduğunu göstermez.
Kedilerde İç Ve Dış Parazit Kaç Ayda Yapılır?
İç ve dış parazit aşıları yetişkin kedilerde 2-3 ayda bir yapılır.
Kedi Karma Aşısı Gecikirse Ne Olur?
Kediye karma aşının yaptırılması gecikirse kedi enfeksiyonlara ve kedi hastalıklarına karşı savunmasız hale gelir.
Kediye Hiç Aşı Yapılmazsa Ne Olur?
Kediye hiç aşı yapılmaması enfeksiyon riskini artırır ve kedilerde hastalıkların ağır seyretmesine neden olur.
Aşısız Kedi Tırmalarsa Ne Olur?
Aşısız kedinin tırmalaması tetanos ve kuduz riskini ortaya çıkarır.
Dış Parazit Damlasını Yalarsa Ne Olur?
Kedinin dış parazit damlasını yalaması zehirlenmesine neden olabilir.
İç Dış Parazit Aşısı Gecikirse Ne Olur?
İç dış parazit aşılarının geciktirilmesi kedilerde parazitlerin artmasına ve buna bağlı bakteriyel enfeksiyonların yaşanmasına neden olur.
Kedilere Hangi Aşılar Zorunlu?
Kediler için iç ve dış parazit aşıları, karma aşılar (1-2), lösemi aşıları (1-2) ve kuduz aşıları zorunludur.