Kuşlarda Kuruma Hastalığı

Kuşlarda kuruma hastalığı ve tedavisi

Kuşlarda insanlar gibi beslenemedikçe enerjileri düşmeye ve vücut dirençleri ortadan kalkmaya başlar. Vücut kendini iyileştirmeyi ve yenilemeyi reddederek hızlı bir çöküş meydana gelebilir. Vücudun çöküş içerisine girmesi sonucunda ise kuruma hastalığı ortaya çıkabilir. Kuşlarda kuruma hastalığı aslında bir hastalık çeşidi değil olası bir hastalığın son evresidir.

İçindekiler

Kuşlarda Kuruma Hastalığının Nedenleri ve Belirtisi Nedir?

Kuruma hastalığı bir tür mantar çeşididir. Kanatlı kuş türlerinin büyük bir bölümünde görülen bu hastalığın tam olarak nedeni belli olmasa da en yakın seçenek olarak mantar denilebilir. Mantarlar ilerledikleri zaman kuşlarda halsizliğe neden olabileceği gibi iştahsızlık ve yemekten kesilme gibi durumlara neden olabilir. Kuruma hastalığının belirtileri şu şekilde sayılabilir;

Zayıflama

Muhabbet kuşunda hızlı bir şekilde kilo kaybı meydana gelmeye başlayacak ve kuş kilo kaybettikçe bir takım sıkıntılar ortaya çıkacaktır. Hızlı zayıflamanın tespit edildiği kuşlarda kuruma hastalığı olup olmadığının tespit edilmesi için veterinere götürmek gerekir. Aksi takdirde sonuç beklenenden çok daha ağır hale gelecektir.

İştahın Kaybolması

Muhabbet kuşları hareketli ve bunun içinde çok iştahlı olan hayvanlardır. Kuşlar kendilerine verilen yemleri vakit kaybetmeden tüketir ve daha fazlasını ister. Bu durumun tam tersi bir durumun meydana gelmesi ise bir sıkıntının varlığının ortaya çıktığı anlamına gelecektir. İştahı kapanmış olan bir kuş zaman içerisinde zayıflar ve vücudu kendisini kapatmaya başlar. Bu kuruma hastalığının ilk aşaması olsa da hızlı müdahale edilmesi gerekir.  Bu net belirti hızlı müdahale edilmesi için yeterli olacaktır.

Kusma

Muhabbet kuşları hassas olan canlılardır bu nedenle bir kuşa sahipseniz onu yakından incelemeniz ve onun bu hassasiyetine karşılık gelecek şekilde davranmalısınız. Kuruma hastalığının belirtilerinden bir tanesi de kusmadır. Muhabbet kuşlarında kusma sık görülen bir durum olarak kabul ediliyor olsa da bunu asla basite almamak gerekir. Çünkü kusmanın sonucunda daha ciddi problemler ortaya çıkabilecektir. Kusmuğun rengi bazen sarı bazen de koyu yeşil olabilir. Bu hastalığın çeşit ve aşaması konusunda fikir verici olacaktır.

Yukarıda bahsetmiş olduğumuz tüm ihtimallerin göz önünde bulundurulması muhabbet kuşunun daha sağlıklı olmasını sağlayacaktır. 

Muhabbet Kuşlarında Kusmaya Neden Olan Durumlar

Muhabbet kuşlarında kusma bazı durumda önemsiz bir konu olurken bazen çok ciddi bir problem olabilir. Örneğin muhabbet kuşu kendisini sevdirmek ve ilgi çekmek içinde kusabilirler. Her kusma davranışının farklı belirtileri de vardır. Aşağıda bahsedeceğimiz belirtiler ise bir hastalığın var olduğunu gösteren durumdur.

  • Enfeksiyonlar
  • Parazitler
  • Kalp, böbrek ve akciğer rahatsızlıkları
  • Şeker hastalığı
  • Gıda alerjisi
  • Yem değişikliği
  • Kullanma tarihi geçmiş yemler
  • Yem dışında verilen yiyecekler
  • Zehirlenme
  • Sindirim sistemi rahatsızlıkları
  • Aşırı yem tüketimi
  • Stres
Kuşlarda kuruma hastalığı megabacter

Kusma İçin Alınacak Önlemler

Muhabbet kuşunda kusma tek başına meydana geliyor ve herhangi bir hastalık yoksa bu durumda yemini değiştirmek, yem dışında herhangi bir gıda vermemek gerekir. Eğer buna rağmen halen kusma devam ediyorsa o zaman sorun kuşun yediği besinlerde olmayabilir. Yukarıda bahsettiğimiz durumlar hastalıkta sizin de belirtileri daha ciddiye alabilmeniz açısından iyi olacaktır. Kusmaya eşlik eden başka sorunların olması demek daha ciddi problemlerin olduğu ve geciktirilmesi halinde çözümü sağlayamayacağınızı da bilmenizi gerektirir.

Muhabbet kuşunuz kusmaya başladığı andan itibaren daha dikkatli hareket etmeli özellikle kuşun ve kafesin temizliğine daha fazla önem vermelisiniz. Düzenli olarak mama kaplarının yıkanması  su kaplarının temizlenmesi kuşun sağlığına daha hızlı kavuşabilmesine yardımcı olacaktır.

Kuşlarda sık yem değiştirmek istenilen ve tercih edilen bir şey olmaması gerekir. Kuşlar iştahlı olan canlılar olduğundan dolayı verilen her türlü yiyeceğe meraklı olabilirler. Burada önemli olan sizin bu durumu bilerek kuşu beslerken ona göre yaklaşmanız ve her şeyi kuşa vermemeniz gerektiğini çok iyi bilmeniz gerekiyor.

Bir muhabbet kuşunda kusma sürekli meydana geliyor ve iki günden daha fazla devam ediyorsa mutlaka hekime danışmanız gerekir.

Ne düşünüyorsun?
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili içerikler