İnsanlar gibi köpeklerinde aşı olmaları gerekir ve bunun için köpek aşı takvimi dikkate alınır. Bu takvim köpeklerin yetişkin veya yavru olmasına bağlı olarak değişir. Aşı takvimini takip etme görevi köpek ebeveynlerinde olurken aşıların uygulanması ise veterinerlerin işidir.
Smokin Veteriner Kliniği veterinerleri olarak köpeklerin takvime uygun aşılarının yapılması işini en iyi şekilde yapmak için çalışıyoruz. Yaptığımız aşılar ile köpeklerin yaşamlarının sağlık içerisinde geçmesine yardımcı oluyoruz.
İçindekiler
Köpekler Neden Aşı Olur?
Köpekler dışarıyla temas ettikleri için yaşamları boyunca çok sayıda virüs ve bakteriyle temas ederler. Bu mikroorganizmalar nedeniyle köpeklerin bağışıklık sisteminin dolayısıyla da sağlıklarının bozulduğu görülür. Aşı takvimine uygun olarak yapılan aşılar ise köpeklerin ciddi hastalıklara karşı sağlıklarının korunmasını sağlar.
Köpeklerin aşı olmaları diğer köpekler ve hayvanlar için önemlidir. Zamanında yapılan aşılar sayesinde köpeklerin virüslerden etkilenmesi ve bu virüsleri başka hayvanlara bulaştırması engellenmiş olur. Ayrıca bu aşılar köpeklerin ve köpeklerle temas etme ihtimali olan insanların da tehlikelerden korunması açısından önemlidir.
Köpek aşı takvimi içerisinde bulunan aşılar köpeklerin yaşı ve gelişimine veya risk faktörüne göre değişir. Bu takvime dahil edilen aşıların zamanında ve doğru şekilde uygulanmasıyla da hem köpeklerin hem de diğer canlıların riskten kurtulması sağlanır. Bu nedenle köpek aşı takvimini eksiksiz uygulayan Smokin Veteriner Kliniği ile iletişim kurabilirsiniz.
Yavru Köpeklerde Aşı
Köpekler yavruyken aşı olmaya başlarlar. Bu aşılar yavruları tehlikeli hastalıklardan korur ve aynı zamanda bağışıklıklarının güçlenmesine yardımcı olur. Bu nedenle yavru dünyaya geldikten veya sahiplenildikten sonra aşı takviminin uygulanmaya başlaması gerekir. İlk aşı uygulaması köpek 6 haftalıkken başlar ve 15 haftalık olana kadar devam eder.
Yavru köpek aşıları şunlardan oluşur;
- 6-8. hafta: İç ve dış parazit aşıları
- 6-8. hafta: Karma dp aşısı
- 9-12. hafta: Karma aşı 2.dozu
- 9-12. hafta: İç ve dış parazit aşısı 2.dozu
- 9-12. hafta: Bronşin KC aşısı
- 12-14. hafta: Karma aşı 3.dozu
- 12-14. hafta: Kuduz aşısı
- 12-14. hafta: Lyme aşısı – daha fazla bilgi al
- 15. hafta: Bronşin KC 2.dozu
Ayrıca yavru köpeğin genel sağlık durumu ekstra aşıların yapılmasına neden olur. Ekstra olarak uygulanacak yavru köpek aşıları için veteriner onayı ve talebi önemlidir.
Yetişkin Köpeklerde Aşı
Köpekler yavruluktan yetişkinlik dönemine geçtiklerinde her hafta aşılanma zorunlulukları yoktur. Yapılan aşılar genellikle yavruluk döneminde yapılan aşıların tekrar edilmesi şeklinde görülür. Bu aşıların amacı ise koruma sağlamaktır.
Yetişkin köpek aşıları şunlardan oluşur;
- Kuduz aşısı
- İç parazit aşısı
- Karma aşı
- Bordotella aşısı
- Parainfluenza aşısı
İç parazit aşısı dışında kalan aşılar her yıl köpeklerde tekrarlanması gereken aşılardır. Bu aşılar sayesinde köpeklerin kuduz veya virüs riski taşıması engellenir. Yetişkin köpek aşıları arasında bulunan iç parazit aşısının ise 3 ayda bir tekrarlanması gerekir.
Köpekler İçin Uygulanan Aşılar Nelerdir?
Köpeklere yavruluk ve yetişkinlik döneminde uygulanan aşılar vardır. Bu aşıların yapılma amaçları ve içerikleri köpek ebeveynleri tarafından merak edilir. Köpekler için uygulanan aşılar ve içerikleri şunlardır;
İç Ve Dış Parazit Aşısı
Bu aşılar köpekleri bit ve kene gibi dış parazitler ile sindirim sistemlerinde ortaya çıkan kancalı kurt, şerit ve tenya parazitlerden korumak için yapılan aşılardır. Parazitlerin köpek vücudunda bulunan yoğunluğuna göre aşı uygulaması yapılır. Bu aşıların yapılma sıklığı ise 2-3 ayda bir olacak şekildedir.
Kuduz Aşısı
Köpeklerde kuduz hastalığına Rabies isimli virüs neden olur. Bu aşı ise köpekleri bu virüse karşı korur. Kuduz aşısı köpekler için yapılması zorunlu olan aşılar arasında bulunur ve her yıl yapılması gerekir.
Karma Aşı
Karma aşı köpeklerde ölümcül olan ve bulaşıcı risk taşıyan hastalıklar için yapılır. Karma aşı sayesinde 5 hastalıktan korunmak mümkün olur. Bu hastalıklar ise kanlı ishal (parvovirüs), gençlik hastalığı (distemper), parainfluenza, leptospira canicola ve adenovirüs tip 2 hastalıklarıdır.
Bronşin Aşısı
Bu aşı köpeklerde üst solunum yolu hastalıklarına neden olan bordotella bakterisi için yapılan aşıdır. Bu aşı köpeklerde 2 doz şeklinde uygulanan bir aşıdır.
Lyme Aşısı
Kenelerden köpeklere bulaşan Lyme hastalığı için yapılan aşıdır. Kene mevsiminde yaptırılması önerilir. Ayrıca bu hastalığın insanlara bulaşma riski olduğundan da tehlikelidir.
Coronavirüs Aşısı
Viral hastalıklardan birisi olan coronavirüs hastalığına karşı koruma sağlar. Bu hastalık sindirim sistemini etkiler.
Aşıların dozları köpek cinsine göre değişir. Bağışıklık oluşturma bakımında büyük ve tehlikeli ırklarda aşı dozlarının daha fazla olduğu görülür. Kliniğimizde bulunan veterinerlerimiz bu konuda köpek sahiplerini gerekli şekilde bilgilendirerek yeterli dozda aşıların yapılmasını sağlar.
Zorunlu Olmayan Aşılar Nelerdir?
Kuduz aşısı, karma aşı ve bronşin aşıları köpekler için zorunlu olan aşılardır. Özellikle kuduz aşısının her yıl yaptırılması zorunlu kılınmış olup aşının yaptırılmamış olması köpek sahiplerine yaptırıma neden olur. Bu aşıların dışında kalan Lyme, mantar ve influenza aşıları değildir. Bu aşıların yaptırılması köpeğin sağlığına, yaşadığı yere ve çevresel risklere göre belirlenir.
Köpek Aşılarıyla Önlenen Hastalıklar Nelerdir?
Yapılan köpek aşıları bulaşıcı ve ölüm riski olan hastalıkların önlenmesinde etkilidir. Bu nedenle köpeklerin sağlık durumlarına bağlı olarak yeterli dozda uygulanmaları gerekir. Veteriner hekim kontrolünde yaptığımız aşılar ile önlenen hastalıklar şunlardır;
- Kanlı ishal (parvovirüs)
- Karaciğer hastalığı
- Gençlik hastalığı
- Coronavirüs enfeksiyonu
- Herpes virüs enfeksiyonu
- ILT hastalığı
- Akut üst solunum yolu hastalığı
- Kuduz hastalığı
- Lyme hastalığı
- Mantar hastalığı
- Bronşin hastalığı
Yapılan aşılar bu hastalıklarının etkenlerinin zayıflamasına ve köpekler hastalıklara yakalansa bile hafif geçmesine yardımcı olur. Kuduz gibi hastalıklarda ise kuduz mikrobunun bulaşmasına engel olur.
Köpeklere Aşı Yapılırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Veterinerlerimiz tarafından aksi uygun görülmedikçe köpek aşıları doğumdan 45 gün sonrasında başlar. Bu süre tamamlanmadan aşının yapılması veya aşı takviminin hazırlanması önerilmez. Ayrıca aşı takviminin oluşturulması için yavru ya da yetişkin köpeğin mutlaka genel muayenesi yapılır.
Köpeklerde aşı uygulamasına geçilmeden önce parazit muayenesinin yapılması gerekir. Muayene ardından ilk olarak iç ve dış parazit aşıları uygulanır ve böylelikle köpeklerin parazit riskleri ortadan kaldırılır. Kuduz aşılarının köpek 3 aylıktan küçükken yapılmaması gerekir. Çünkü bu aşı kuvvetli bir aşı olup yavrunun hayatı için risk oluşturabilir.
Köpeklere aşılama yapılmadan önce yüksek ateşlerinin olmadığından emin olunur. Ateş 39.5 dereceden yüksekse aşı yapılmaz. Ayrıca ateşin 38,5 dereceden düşük olmamasına özen gösterilir.
Sık Sorulan Sorular:
Köpeklerde aşı takvimi nasıl olmalı?
Köpeklerde aşı takvimi 6-15 haftalık süreç içerisinde uygulanacak şekilde olmalıdır.
Köpekler kaç tane aşı olur?
Köpekler 4 çeşit aşı olur ve bu aşılar kuduz, karma, iç-dış parazit ve bronşin aşılarıdır.
Köpek aşısı ne sıklıkla yapılmalı?
Kuduz aşısı ve karma aşı yılda 1 kez yapılırken iç-dış parazit aşıları 3 ayda 1 kez yapılmalıdır.
Köpek aşısı gecikirse ne olur?
Köpek aşılarının geciktirilmesi kanlı ishal, gençlik hastalığı, adenovirüs ve parainfluenza gibi ciddi hastalıklar karşısında köpeklerin savunmasız kalmasına neden olur.
Köpek aşıları yapılmazsa ne olur?
Köpeklere aşı yapılmazsa köpeğin ölümcül risk taşıyan hastalıklardan korunması mümkün olmaz.
Köpeklerde parazit aşısı kaç ayda bir yapılır?
Köpeklerde parazit aşısı 3 ayda 1 yapılır.
Köpek aşıları her yıl yapılır mı?
Kuduz ve karma köpek aşılarının her yıl yapılması gerekir ve kuduz aşısının yapılması zorunludur.
Aşıları bitmeyen köpek yıkanır mı?
Aşıları bitmeyen köpeğin yıkanması önerilmez.
Aşı bitmemiş köpek dışarı çıkar mı?
Aşıları bitmemiş olan köpek dışarıya çıkarılmaz çünkü bağışıklık sistemi güçlenmemiştir.
Aşı olan köpek neden yıkanmaz?
Aşı olan köpek aşı yerinin su toplamasını engellemek için hemen yıkanmaz.