Muhabbet Kuşlarında Mantar

Kuşlarda mantar hastalığı

Muhabbet kuşları anatomileri gereği hassas olan canlılardır. Bu nedenle bir muhabbet kuşu besliyorsanız ona hassas davranmanız ve dikkatli olmanız gerekir. Onların sağlıklarını hafife almak ve olası sağlık sorunlarını ciddi bulmamak onların hayatlarının tehlikeye girmesine neden olabilir.

Muhabbet kuşlarında hayati riski oluşturabilecek pek çok hastalık vardır ve bunlardan bir tanesi de mantarlardır. Mantar muhabbet kuşlarında sıkça görülebilen bir rahatsızlıktır. İlk olarak gagalarında başlayan mantarlar dikkat edilmediği takdirde ayaklarına kadar inebilir.Bu neden

İçindekiler

Muhabbet Kuşlarında Mantar Neden Olur?

Mantar hastalığının en önemli nedeni hijyenik olmayan yemleri kullanmak, kuşun bulunduğu kafesin yeterince temiz olmaması, A vitamini eksikliği , aşırı sıcak ve nemli ortamlarda kalması ve kuşun bulunduğu ortamda sigara içilmesi gibi nedenleri sayabiliriz.

Muhabbet kuşlarının bağışıklık sistemleri henüz oturmadığı için mantar görülme riski daha fazladır. Kuşun yaşadığı ortamı, yemini yediği kabını, su içtiği suluğunu ve kafesle bağlantılı olan tüm ekipmanları zaman zaman temizlemek gerekir. Aksi takdirde mantar çok hızlı bir şekilde üreyebilir ve yayılabilir.

Yukarıda da belirttiğimiz üzere kuşların gagalarında başlayan bu sorun hızlı bir şekilde ilerleme gösterir. Eğer fark edilmezse bu durumda ayaklarına ve daha sonrasında hava keselerine geçiş yaparak ölüme neden olabilir. Kuşun gagasının altı ve yanlarının ayaklarının ve göz kenarlarının kontrolü yapılarak mantar olup olmadığını tespit edebilirsiniz.

Muhabbet Kuşlarında Mantar Belirtileri

Muhabbet kuşunun derisine baktığınız da süngerimsi bir görüntü varsa, tüylerinde dökülmeler yaşanmışsa bunlar mantar olabileceğinin belirtileridir. Mantarın oluştuğu bölgedeki deri canlılığını kaybedeceği gibi tedavi edilmediği sürece şekil bozukluğu oluşmasına da neden olabilir.

Nasıl Önlem Alırız?

Muhabbet kuşlarında ayak mantarı olmaması için kafesin haftada bir kez mutlaka temizlenmesi ve dezenfekte edilmesi gerekir. Mantar olan kuşun diğer kuşlardan ayrı bir yerde tutulması da yine alınabilecek önlemler arasında yer almaktadır.

Nelere Dikkat Etmeliyiz?

  • Kuşa verilen suyun kaynatılmış ve ılık olması önemlidir.Su içerisinde vitamini asla eksik etmemek gerekir.
  • Kuşa gösterilecek olan hijyen yalnız kafesle kalmamalı tüm beslenme gereçleri de aynı hassasiyetle gözden geçirilmelidir.
  • Kuşlara verilen açık yemlerin hijyenik olması beklenmez. Dolayısıyla bu tip yemler kuşlarda mantar hastalığı görülmesinde en önemli nedenlerin başında gelmektedir.

Mantar Hastalığı Tespit Edilirse Ne Yapmalıyız?

 
Olası bir mantar hastalığının tespit edilmesi ya da şüphe edilmesi halinde vakit kaybetmeden hemen veteriner hekimle iletişime geçmek gerekir. Kuşa daha iyi bakmak ilgi göstermek iyileşme sürecine yardımcı olacaktır. 
Mantar nedeniyle meydana gelen ölü bölge yerler oksijenli suyla temizlenmeli ve daha sonrasında ilaç tedavisine başlanarak kuşun iyileşmesine odaklanılmalıdır.

Muhabbet kuşu düzenli olarak bakılır ve tedavi görürse birkaç gün içerisinde sağlığına kavuşacaktır. Bazı geç kalınma durumlarında ise gaganın ve tırnakların kesilmesinde fayda vardır.

Unutmamak gerekiyor ki bu sevimli canlılar sağlıklı olsa da sağlıksız olsa da her zaman sizin ilgi ve alakanıza muhtaçtır. Onları beslediğiniz sürece tüm ihtiyaçlarını sizin karşılamanız ve bunun içinde daha dikkatli ve hassas olmanız gerekiyor.

Muhabbet kuşlarında ayak mantarı

Mantarın Riskini En Çok Ortaya Çıkartan Etkenlerden

Muhabbet kuşlarında mantar oluşma riskini artıran bir takım nedenler vardır. Örneğin kursaklarının geç boşalması halinde mantar oluşma riski daha fazla artmaya başlayacaktır.

Kuşlara antibiyotik başlanmış ve bu ilacın dozu yüksek tutulmuşsa mantar daha hızlı bir şekilde yayılmaya başlayacaktır.

Mantar oluşan bir kuşta kusma, kabızlık veya ishal gibi durumlar meydana gelebilir. Bunlar kuşun daha halisiz kalmasına ve bağışıklığın zayıflamasına neden olabilir.

Göz kenarlarında küçülmeler, gözlerinin daha güçsüz ve halsiz bakması sindirim sisteminde meydana gelen bozulmalar mantarın etkileridir.

Ayak tırnaklarında morarmalar meydana gelebilir. Kafası eğik ve kanatları daha güçsüz durabilir.

Mantarın en belirgin özelliği kuşun kendisini halsiz ve yorgun hissetmesidir. Kuş A vitamini eksikliği yaşayacağından dolayı daha kötü bir görüntüde olacaktır.

Yanlış beslenmeler, kuşa daha fazla gıda verilmesi ve bilinçsiz davranmak kuşun sağlık problemlerinin daha fazla artmasına neden olacaktır.

Mantarın oluştuğu kuşlar bir süreliğine uçma fonksiyonunu kaybedebilir. Kuşun bu üzüntü hali ise onun hayata küsmesine zemin hazırlar. Mantara yakalanmış olan bir kuşun ağız, gaga ve ayaklarının kontrol edilmesi çok önemlidir. Dışarıdan bakıldığında belli olan bu sorunlar kuşa iyi bakılması halinde kısa süre içerisinde ortadan kalkacaktır.

Ne düşünüyorsun?
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili içerikler